Magyar barátainkhoz megyünk este vendégségbe, és arra gondoltunk, hogy meglepjük őket egy kis hungarikummal, vegyes gyümölcslevessel, és pogácsával. Eszembe jutott, hogy Anyám gyakran ezt sütött amikor vendégeket vártunk. Amikor már nem tehette, Apám folytatta ezt a hagyományt, most már rajtam a sor, és e-szerint készítettük el. Ez körölbelüli recept, mert nincs mérlegem (anyukámnak sem volt).
Előkészület:két evőkanál lisztet csipet cukorral fél deci meleg tejjel és egy csomag szárított élesztővel elkevertem egy tálba és konyharuhával letakarva felfuttattam. Kb. 70 dkg lisztet, 25 dkg vajjal elmorzsoltam , hozzákevertem 1 teáskanál sót.
Dagasztás: a vajas liszthez adtam a kovászt, 2,5 dl. tejfölt, két tojás sárgáját, és könnyedén tésztává gyúrtam.
Pihentettem kb fél órát.
Majd ellapítgattam, vékonyan becsíkoztam és 2x2 kockákra vágtam. Egy evőkanál tejet, egy tojás sárgáját összekevertem, és először ebbe, majd majd reszelt Cheddar sajtba mártottuk, és majd tepsibe rakosgattuk. Itt már Juditom és a 3 éves Barnám is besegített (lehet, hogy ő veszi át a stafétát?) . Ismét pihentettem egy fél órát , és 180 fokon megsütöttem amíg a teteje szépen megpirult.
Miért alaktalan?
Milyen eszközöm nem volt: Nyújtódeszka, nyújtófa, pogácsaszaggató, kenő ecset, sajtreszelő, kipróbált sütő. Mindezért.
Mi volt: 42 fok árnyékban
Hmmm, nagyon finom lett!
VálaszTörlésReggelire is ezt esszük ;)